GYÓGYPEDIKŰR - GYÓGYMANIKŰR

A gyógymanikűr és gyógypedikűr bonyolultabb kéz- és lábápolást jelent, például a benőtt körmök, bőrkeményedések, tyúkszem eltávolítását, tovább a hagyományos, valamint a műszerrel végzett kéz- és lábápolást. A fogorvosi „köszörűhöz” hasonlító magas fordulatszámú forgófejű reszelőt használunk mindkettőnél.

A gyógypedikűr nem csodamódszer, de nem is felesleges fényűzés. A műszerrel végzett pedikűr maximálisan kímélő, az elszarusodott bőr eltávolításának természetes módja. Ráadásul a helyesen végzett reszelés lassítja a bőr növekedését és a bőrkeményedés kialakulását. Ez az eljárás más szempontból is kíméletes, s a benőtt körmök tekintetében pedig egyszerűen pótolhatatlan. A gyógy- vagy műszeres pedikűr fájdalmatlanul, a legtöbb esetben vértelenül kezeli a lábat. A körömágy lereszelése után szinte azonnal javulás mutatkozik, s rögtön megoldódik a beteg régi problémája is.

A másik terület, ahol ez a pedikűr hasznos lehet, a gombás fertőzés okozta vastag köröm ápolása. A magas fordulatszámú reszelő viszonylag könnyen rendbe teszi a körömházat. A gombák mindenütt megtalálhatóak a környezetünkben. Ugyanakkor a bőrt és a körmöt is megtámadhatják. A körömgomba már-már népbetegségnek számít, okozhatja sérülés, nyomás, keringési zavar, köröm alatti vérzés, de a körömlemez gombák okozta egyes elváltozásai akár a testen belül túlzott mértékben elszaporodott gombák jelenlétére is utalhatnak.

A körömgombára utaló jelek:

- A körömlemez elszíneződik, színe a piszkos sárgától a szürkés barnáig terjedhet

- A körömlemez fénytelen, törékeny

- A körömlemez a körömágytól elemelkedik, alatta morzsalékos törmelék található.

Igen, kellemetlen, de az „ásókás” gombás körmöket nem célszerű csak kedvetlenül nézegeti, és zárt cipőkben vagy több réteg körömlakk alatt rejtegetni, a problémát ez nem fogja megoldani. Ahogy a reklámokban megjelenő körömgombásodás elleni készítmények sem tudják teljes hatékonysággal megszűntetni a fertőzést, ugyanis a gombás köröm fertőzése sosem gyógyul teljesen magától, sőt, előbb-utóbb átterjedhet a többi, még egészséges körömre is.

A tyúkszem helyes eltávolítása során a kliens nem is veszi észre, hogy a fájdalom forrása megszűnt. A hólyagok, bőrkeményedések kezelése a speciális reszelővel gyors, tökéletes, de főleg azért jó, mert nem sérül a bőr, nem serken ki a vér. A gyógypedikűr természetesen nem csodaszer, és az eredmény nem mindig gyors. Ha a kliens úgy jön, hogy a benőtt körmén már több beavatkozás történt, mind a pedikűrösnek, mind a kliensnek türelmesnek kell lennie. Ez a fajta lábápolás tehát előrelépést jelent, a harmadik évezred lábápolási módszere, ami nem jelenti azt, hogy a klasszikus pedikűrre nincs szükség. A kozmetikában megfér egymás mellett az ügyes kezű pedikűrös és a műszer. A géppel végzett lábápolással kapcsolatos előítéletek és a tájékozatlanság gyakran a tudatlanságból vagy tapasztalatlanságból táplálkoznak, s ez fékezi a terjedését. Lábunkat – csakúgy, mint a test bármely más részét – gondozni, ápolni kell.  A cukorbeteg és a neuropátiás lábak szakszerű és körültekintő ápolása is fontos.

A gyógymanikűr azért fontos, mert a kezek esetében szintén előfordulhatnak ugyanazok a problémák, mint a lábakon.